[...] które występują w pożywieniu, dostępne jest teraz coraz więcej form poniekąd wynalezionych przez człowieka. Jednym z dobrych przykładów na to zjawisko jest produkcja witaminy C liposomalnej. Zapotrzebowanie może ulec sporemu powiększeniu u palaczy papierosów, sportowców czy osób przewlekle chorych (np. nadciśnienie, miażdżyca, [...]
[...] się, jak w najprostszy i najbardziej efektywny sposób dostarczyć ją do organizmu w dawkach zaspokajających zapotrzebowanie nawet osób o dużych wymaganiach. Jakie są źródła witaminy B12? Niedobory witaminy B12 obserwuje się najczęściej w regionach słabo i średnio rozwiniętych gospodarczo. Przyczyną tego są niskie obserwowane poziomy spożycia [...]
[...] z jego trawieniem. Dostępnych jest wiele rodzajów napojów roślinnych — sojowe, migdałowe, kokosowe, a nawet konopne. Szukaj tych wzbogaconych w wapń, witaminę D oraz inne witaminy i minerały. Tofu Na półkach sklepowych znajdują się różne rodzaje tofu. Chcąc zapewnić sobie większą ilość wapnia, warto szukać takiego, które zostało wyprodukowane [...]
Nerki należą do biologicznych „struktur” niezbędnych do życia i kontrolują wiele procesów związanych z fizjologiczną równowagą. Witamina C jest natomiast związkiem potrzebnym dla utrzymania oraz optymalizacji stanu zdrowia i musi być dostarczana do organizmu z dietą. Przy odpowiednio wysokiej podaży wspiera m.in. odporność, jednak znaczne [...]
Agresywne zachowania definiuje się jako czyny, które bezpośrednio mają na celu szkodzenie innym. Według różnych danych około 51% nastolatków wykazuje wysoki poziom agresji w szkole średniej, a skłonność do agresji ma największy trend wzrostowy w okresie dojrzewania. Źródła: Yang, Y., Zhu, H., Chu, K., Zheng, Y., & Zhu, F. (2023). Effects of [...]
Ryż w diecie sportowców odgrywa dość istotną rolę, gdyż to jeden z najpopularniejszych składników odżywczych, z których dostarczymy nieprzetworzonych węglowodanów do naszej diety. Natomiast to, jaki ryż spożywamy ma jednak znaczenie. Podsumowanie Warto wprowadzić czarny ryż do swojej codziennej diety. Idealnie wkomponuje się w potrawy z [...]
Modne są powiedzenia: „Trenuj ciężko albo wcale”, „Trenuj ciężko albo idź do domu”, „Zawsze trenuj na maksa, inaczej to nie ma sensu”. Sprzedawane są koszulki z rozmaitymi motywującymi hasłami i publikowane filmy. W rzeczywistości na pięć treningów tygodniowo w najlepszym razie jesteś w stanie trenować naprawdę ciężko dwukrotnie, może trzykrotnie, [...]
[...] i odżywcze, w porównaniu do warzyw gotowanych czy pieczonych. To prawda, że gotowanie warzyw w wodzie lub smażenie wpływa na obniżenie wielu wartości odżywczych, zwłaszcza witaminy C. Czy wiesz jednak, że są warzywa i nie tylko warzywa, które oferują więcej korzyści zdrowotnych, gdy spożywasz je po obróbce termicznej? Wady gotowania warzyw [...]
[...] umysłowo, gdzie optymalne funkcjonowanie układu nerwowego jest podstawą wydajnej pracy. Zauważyć można, że oprócz działania związanego z funkcjonowaniem układu nerwowego, witaminy z grupy B dbają również o to, jak funkcjonuje metabolizm. Bez ich udziału tworzenie energii, jak i optymalne wykorzystanie białek, węglowodanów i tłuszczy byłoby [...]
[...] są to preparaty zestawiające w swym składzie szeroką paletę witamin i minerałów. W literaturze tematu możemy się spotkać z różnymi sposobami definiowania witamin. Niemniej witaminy to związki organiczne, niezbędne w niewielkich ilościach do przebiegu procesów życiowych, które muszą być dostarczane razem z pożywieniem, albowiem nie są [...]
Choć tak go postrzegamy, smak nie jest w rzeczywistości zmysłem, którego zadanie polega jedynie na dostarczaniu nam wyrafinowanych doznań. Jak każdy zmysł, również smak ułatwia człowiekowi przetrwanie w jego zewnętrznym środowisku. Z jednej strony ostrzega nas przed toksycznymi składnikami żywności, z drugiej zaś wskazuje na obecność w pokarmie [...]
[...] pszenne zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, nierozpuszczalnego w wodzie. Poprawiają perystaltykę jelit, ale też dostarczają wiele cennych witamin i minerałów - witaminy z grupy B, magnez, żelazo, miedź, potas, cynk, jod. Mają jednak sporo fosforu, co akurat jest ich wadą, ponieważ w naszej diecie pierwiastek ten występuje w [...]
[...] w złym świetle. Składniki odżywcze Gotowanie obniża zawartość niektórych składników odżywczych w żywności, zwłaszcza rozpuszczalnych w wodzie, takich jak witamina C i witaminy z grupy B. Jednak gotowanie wzmacnia inne składniki odżywcze, na przykład likopen i beta-karoten, które są wtedy łatwiej wchłaniane przez organizm. Bakterie i inne [...]
Ból głowy spowodowany przez kaca jest dość częstym zjawiskiem, które towarzyszy nam następnego dnia po udanej imprezie. Zbyt duża dawka przyjętego alkoholu niesie szereg negatywnych następstw, które musimy odchorować następnego dnia. Jak walczyć z kacem? Najskuteczniejszą metodą jest umiar w piciu. Jeżeli mocno przesadzimy z imprezowaniem, nie [...]
Wykorzystanie odpowiedniej suplementacji w treningu MMA jest dość sporym wyzwaniem. Jest to zupełnie inny charakter wysiłku, niż ten, który zazwyczaj wykonują bywalcy siłowni, a fighter musi mieć zapewnione odpowiednie warunki regeneracyjne, jak i suplementy powinny wykazywać pewną funkcjonalność w swoim działaniu. Kreatyna Klasyczny suplement, [...]
[...] duże ilości błonnika zmniejszają wchłanianie tłuszczów, a co za tym idzie, zmniejszona zostaje wchłanialność witamin, które są w tłuszczach rozpuszczalne, a należą do nich witaminy: A, D, E oraz witamina K. Ponadto w błonniku znajdziemy kwas fitynowy, który spożyty w nadmiernych ilościach może utrudnić wchłanianie wapnia, żelaza oraz cynku. [...]
[...] aktywności fizycznej. Reguluje poziom cholesterolu Ponownie badania przeprowadzone na zwierzętach sugerują, iż mniszek lekarski głównie za sprawą przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, może być pomocny w kontroli całkowitego poziomu cholesterolu oraz trójglicerydów. Czy stosowanie mniszka lekarskiego jest w pełni bezpieczne? Użycie mniszka [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
[...] zwyrodnieniom chrząstki. Witamina C należy do witamin, które w sposób naturalny stymulują produkcję kolagenu. Warto w okresie cięższych treningów zadbać o prawidłowy poziom witaminy C w diecie. MSM, siarka organiczna, to składnik odpowiadający za procesy regeneracyjne, jak i łagodzenie stanu zapalnego. Chondroityna dość często występuje w [...]